Agenda

 

 

NOW ON SHOW:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Singing to the Moon”
Solo exhibition


12.04.2024 – 05.05.2024

Jan van Hoof Galerie, Den Bosch

“singing to the moon” staat voor het werk van simons, waarin ze converseert met de natuur en de maan. ze is gefascineerd door de dualiteit van de nacht: de duisternis, mystiek, maar ook rust en geborgenheid. simons toont recente olieverfschilderijen en keramiek, gemaakt tijdens werkperiodes in berlijn (2022), van goghhuis (2022) en zuid-portugal (2023). simons is geïntrigeerd door de grootsheid en kracht van de natuur en draagt deze persoonlijke, fysieke ervaring in haar werk over. “ik denk vaak dat de nacht levendiger en rijker gekleurd is dan de dag” is een quote van van gogh, die simons inspireert.
performances, waarin ze letterlijk verbinding zoekt met en in de natuur zijn het startpunt in haar werk. hierop gebaseerd maakt ze geabstraheerde, expressieve en pasteuze olieverfschilderijen en keramische objecten. “simons schildert het figuratieve van niet-zichtbare krachten”, zegt josé rodrigues dos santos. simons: “de sublimiteit van de natuur en de (soms problematische) verbinding tussen mens en natuur is een permanente voedingsbron voor de pasteuze en geabstraheerde scapes, die de reflectieve manier tonen waarop ik me verhoud tot de wereld en de atmosferen van explosieve energie en de voelbare energie van het land, dat mij omringt, belichamen.”
 

Please click here

 

 

UPCOMING EXHIBITIONS: 

 

 

 

 

 

“Back to Berlin, 10 Years Livingstone Projects Berlin”


26.05.2024 – 03.08.2024
Groupshow with a.o. Erik Mattijssen, Cathelijn van Goor, Julius Stibbe, Samah Shihadi, Jolanda Meulendijks, Berend Strik, Koen Vermeule, Jan Wattjes, Ruri Matsumoto, Adriaan Rees, Raquel Maulwurf, Daniele Galliano, Aaron van Erp

 

Livingstone Gallery, The Hague (NL)

Please click here

 

*****

 

 

 

 

 

 

 

 

Amuse

31.05.2024 – 02.06.2024
Groupshow

Galerie Wilms & Museum van Bommel van Dam, Venlo

Voor de vierde editie van Amuse is er samenwerking aangegaan met Museum Van Bommel van Dam, Stichting VenloPoëziet. De samenwerking resulteert in een breed programma en een sterker platform voor de kunstenaar. Zo is er naast de tentoonstelling op zaterdag een poetry Slam, zondag een lezing over het verzamelen van kunst door Manuela Klerkx en een poëzie rondleiding door de binnenstad van Venlo.
Amuse is in 2015 ontstaan nadat Paul en Carla Wilms (Galerie Wilms) signaleerde dat er een tekort aan podium was voor beeldende kunstenaars. Er werd een concept ontwikkeld waarbij kleine kunstwerken in een salonhanging konden worden gepresenteerd. Het ontmoeten van kunst en de kunstenaar stond en staat hierbij centraal. 

Please click here

 

*****

 

 

 

 

 

 

 

“Vijf jaar Galerie JoLi”


28.04.2024 – 23.06.2024

Jubilee groupshow with Reinoud van Vught, René Korten, Theo Kuijpers, Uwe Poth, Jolanda van Gennip, Ingrid Simons, Ad Arma and Michel Scherf

 

Galerie JoLi, Urmond (NL)

 

Please click here

 

*****

 

 

 

Residency Fundacao OBRAS (PT)

 

Alentejo, Portugal
Spring – summer 2024

I am happy to announce, that I am invited for a residency in the summer of 2024 at Fundacao Obras (Portugal)  for researching and painting a new collection of works.
I will work on a series of new oil paintings, new ceramic works and film new performances on location and experiment with (for my work new) traditional textile techniques.
I am invited to give lectures for the art students and masters students of Universidade de Evora (PT).


Open Studios – final presentation end of June 2024

Photo by Robert Monaghan (IR)

 

*****

 

 

 

 

 

 

 

 

Residency Project Berlin

Livingstone Projects Berlin (D)
July – September 2024

 

I am happy to announce, that I am invited for a residency in the summer of 2024 at Livingstone Projects Berlin for research and to paint a new collection of which a selection will be on show at Art the Hague (Livingstone Gallery) and at the solo presentation half December of 2024.

 

Lithography from the summer of 2022, made at Bethanien, Berlin

 

Please click here

 

*****

 

PAST EXHIBITIONS:

 

               

 

 

 

 

 

 

“Verbeelding van de natuur”


25.02.2024 – 14.04.2024

Galerie JoLi
Groupshow with Han Klinkhamer and Arjan van Arendonk

Please click here

 

*****

 

 

 

 

 

 

ingrid simons | midzomernacht

18 september 2023 – 02 februari 2024
& nu verlengd – 24 februari 2024!

In de tentoonstelling Ingrid Simons | Midzomernacht komt de fascinerende samensmelting van dag en nacht tot leven. Haar kunstwerken zijn doordrenkt van de overweldigende kracht van de natuur en het onmetelijke, ruige landschap. Simons onderzoekt de sublieme grootsheid van de natuur en de nederigheid van de mens tegenover dit majestueuze schouwspel, waarbij ze de diepe verbinding tussen mens en natuur verkent.

Voor Simons is schilderen met olieverf en inkt een uiterst fysieke ervaring. Haar schilderijen overstijgen de grenzen van de natuurlijke inspiratiebronnen en worden expressieve ruimtes op zichzelf. Ze put uit de energie en de kracht die ze ervaart in het landschap en tracht die over te brengen op doek en papier.

De tentoonstelling eert de magische Midzomernacht, de langste dag en kortste nacht van het jaar, gevierd door eeuwenoude culturen als de Keltische jaarwielviering. Het symboliseert een tijd van vreugde en overvloed, toen de mens nog dichter bij de natuur stond.

Simons’ werk is een oproep tot bewustwording van de verloren verbinding tussen mens en natuur. Haar schilderijen verkennen ook de kleuren van de nacht, geïnspireerd door Van Gogh’s observatie dat de nacht levendiger en kleurrijker is dan de dag. De dualiteit van de nacht, de mystiek en de duisternis, dient als eindeloze bron van inspiratie.

Haar bijna 25-jarige carrière kenmerkt zich door internationale werk- en onderzoeksperiodes, waarbij ze haar artistieke horizon verbreedt en nieuwe media verkent. Zo werkt ze samen met keramiekmeesters in Portugal en creëert ze performances in de adembenemende natuur van Noorwegen en Portugal.

In Midzomernacht ontdekt u niet alleen haar evolutie als kunstenaar, maar ook haar diepgaande verbinding met de natuur, die ze op indrukwekkende wijze tot leven brengt in haar veelzijdige en krachtige kunstwerken.

Please click here


 

 

 

 

 

 

Photo: Livingstone Gallery, 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photos: Peter Cox

 

Vrijdag 20 oktober om 17.00 uur zal kunsthistoricus Bertus Pieters de tentoonstelling in Museum Nairac openen. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.
Simons’ werk is een oproep tot bewustwording van de verloren verbinding tussen mens en natuur. Haar schilderijen verkennen de kleuren van de nacht, geïnspireerd door Van Gogh’s observatie dat de nacht levendiger en kleurrijker is dan de dag. De dualiteit van de nacht, de mystiek en de duisternis, dient als eindeloze bron van inspiratie.

Deze solotentoonstelling Midzomernacht van Ingrid Simons in Museum Nairac loopt nog t/m 24 februari 2024 en toont een overzicht van haar werk van de laatste 10 jaar. 
www.nairac.nl

Museum Nairac, Brouwerstraat 1, 3771 HA Barneveld – 5 min. te voet vanaf station Barneveld
(website Livingstone Gallery)

 

 

 

 

 

 

 

 

*****

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunstwandelhalle Bad Elster (D)
“Turbulenzen”
37. Leipziger Grafikbörse
Groupshow
Bad Elster (D)
04.02.2024 – 14.04.2024

 

*****


 

 

 

 

KunstLICHT
13.11.2023 – 17.11.2023

Tijdens KunstLICHT 2023 wordt de filmregistratie van mijn performance Male den Sjø (Hardangerfjord, Noorwegen, 2019) getoond.
KunstLICHT is een expositie van korte films en beeldende kunst geprojecteerd in de ramen van bewoners en winkels in de Langestraat in Nijkerk. De projecties zijn te zien vanaf Langestraat nr. 43 tot aan nr. 25. KunstLICHT is onderdeel van de Kunstweek, een week waarin kunst & cultuur extra onder de aandacht wordt gebracht. De expositie is van 13 t/m 17 november iedere avond te zien tussen 18.00-22.00 uur.

Please click here

 

*****

 

 

 

 

 

 

Art The Hague
Represented by Livingstone Gallery, The Hague
Groupshow with Ingrid Simons, Aaron van Erp, Jan Wattjes, Raquel Maulwurf,

Wim Biewenga, Ruri Matsumoto, Harry Markusse, Jeroen Henneman, Adriaan Rees
04.10.2023 – 08.10.2023 

 

*****

Natuuravontuur

Kunst in school
Kunstloc

Natuuravontuur

Kunstenaar Ingrid Simons heeft afgelopen zomer hard gewerkt. Haar schilderijen zijn op de natuur geïnspireerd. En dat is juist wat mooi aansluit bij de vraag van scholenregio Waalwijk. Zij zochten een kunstproject dat gekoppeld kan worden aan naar buiten gaan, de natuur in.

Ingrid heeft vijf van haar pasteuze schilderijen voorzien van prachtige perspex lijsten. Deze passen in een groene flightcase zodat de expo zelfstandig en hufterproof van school naar school kan reizen. In de educatiekoffer zit onder andere een palet olieverf zodat de kinderen de verf kunnen ruiken en voelen. De lerarenhandleiding is voorzien van veel kunst-kijkvragen bij de kunstwerken, een filmpje met een bezoek aan Ingrid’s atelier en de doe-opdrachten zijn gekoppeld aan kunst en natuur. Ingrid’s project Natuuravontuur is inmiddels op reis in Waalwijk.

Please click here

*****

 


Preview Art The Hague

Livingstone Gallery The Hague
17.09.2023 – 11.11.2023
Preview of the presentation of the gallery at Art The Hague (4 – 8 oktober 2023)
With: Aaron van Erp, Jeroen Henneman, Ingrid Simons, Wim Biewenga, Adriaan Rees, Ruri Matsumoto, Raquel Maulwurf and Jan Wattjes

Please click here

 

*****

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KH Messen
“Nightfall,
Chasing the omnious light”
Solo exhibition

Ålvik (Norway)
Vernissage Thursday 24. August at 19h
Saterday 26. and Sunday 27. August, 12 – 16 h.

 

Made possible with the great support of Cultuur Eindhoven


 

 

Please click here

 

 

*****

  

 

 

 

 

 

Residency at Kunstnarhuset Messen

Researchtrajectory and residency at”Nightfall, chasing the omnious light”
Hardangerfjord, Norway

Summer 2023
Open Studios – final presentation end of August 2023

 

 

 

 

 

 

 


Made possible with the great support of Cultuur Eindhoven

 

 

Please click here

 

******

 

 

 

 

 

 

 

 

Museu do Douro and Museu do Cao
XL Bienal Internacional de Gravura do Douro 2023
Group exhibition
Portugal
10.08.2023 – 31.10.2023 

 

*****

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I am very honoured by the invitation of two artist in residencies in Denmark
in the summer of 2023:

* Villa Gress (Denmark)
* Ørslevkloster (Denmark)


****

 


 

 

 

 

 

 

 


Museum Schloß Burgk

Turbulenzen
37. Leipziger Grafikbörse
Groupshow
Schleiz (D)
01.07.2023 – 15.10.2023

 

 

*****

 

 


Museu Nacional Frei Manuel do Cenáculo
“Onde cresce a esteva – A luz do Alentejo”
Solo exhibition
Évora (Portugal)

22.04.2023 – 28.05.2023
Vernissage Saterday 22nd. of April 2023

 

 

O Diretor-Geral do Património Cultural, a Diretora do Museu Nacional Frei Manuel do Cenáculo e a Artista Plástica Ingrid Simons, convidam V/ Exa. para a inauguração da Exposição Onde cresce a esteva – A luz do Alentejo, no dia 22 de Abril de 2023, às 15h30, no Museu Nacional Frei Manuel do Cenáculo.

The Director-General of Cultural Heritage, the Director of the Frei Manuel do Cenáculo National Museum and the Artist Ingrid Simons invite you for the opening of the exhibition Onde cresce a esteva – A luz do Alentejo [Where the rock-rose grows – The light of Alentejo], on April 22nd, 2023, at 3.30 pm at Frei Manuel do Cenáculo National Museum. 

 


Please click here

 

********

 

 

Jan van Hoof Galerie 30 jaar III/III
16.04.2023 – 14.05.2023
Groupshow 
Vernissage Sunday 16th of April

Please click here

**********************

Residency Fundacao OBRAS

Alentejo, Portugal
Spring-summer 2023
Open Studios – final presentation end of June 2023

 

Please follow my research & residency progress on social media (please see “links”) or at:
ingridsimonsinportugal.blogspot.nl

 

**********************

 


“Terug naar de bossen van toen”
03.02.2023 – 12.03.2023
Solo exhibition
Albert van Abbehuis, Eindhoven
Opening hours: Thursday-Sunday, 13.00-17.00 h.

Vernissage Friday 3th of February 2023, at 20h. 

Special activities: 
Thursday February 16th: Art & Science with Sjoukje Binsma, 20 h.
Sunday February 26th: Meet the Artist with Anneke van Wolfswinkel, 15h.
Sunday March 12th: Finissage, 15 h. – 17h. 
Please click here


Photo by Peter Cox

A beautiful article by Pim Hoff about this exhibition was published in Eindhovens Dagblad: 
Please click here

 

*******************

 “Turbulenzen”
Grafikmuseum Stiftung Schreiner
05.02.2023 – 16.04.2023
Bad Steben (D)
Groupshow der 37. Leipziger Grafikborse

Please click here

 

********************

 

“Land   in zicht”
14.01.2023 – 05.02.2023
Terpkerk, Urmond
Duo exhibition with Jacques van Erven
Vernissage Sunday 15th of January 2023 at 13h.
Concert (11 h.) & Finissage (13-17 h.) Sunday 5th of February 2023
Please click here

 

************
NEWS FROM THE STUDIO

In fall and winter 2022 I have invested a lot of my time transforming my studio in Museumkwartier Carolus in Valkenswaard, where I have been working since 2001.

Now there is more space to paint and teach in the main studio and more space to work on my ceramics, work on paper and preparing for my graphic art in the small studio.***
                                                     

“Van Gogh als inspiratie”
Vincent Van GoghHuis, Zundert
13.11.2022 – 05.03.2023

Het Vincent van GoghHuis presenteert van 13 november 2022 tot en met 5 maart 2023 de tentoonstelling ‘Van Gogh als inspiratie’. Met recente aanwinsten uit de museumcollectie wordt zichtbaar gemaakt dat Van Gogh nog altijd een actuele bron van inspiratie vormt voor hedendaagse kunstenaars.

Er zijn werken te zien van kunstenaars die in een van de gastateliers hebben gewerkt, in de oude kosterswoning naast het Van Goghkerkje en de Vlaamse schuur op Landgoed De Moeren. Zij hebben zich laten inspireren door Van Goghs geboortedorp en de omringende natuurgebieden.
Tevens wordt de bronzen sculptuur Rückkehr der Giganten (Van Gogh und Gauguin) van Rainer Fetting gepresenteerd. De Duitse kunstenaar heeft dit monumentale beeld geschonken aan de collectie van het Van GoghHuis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met werken van: Mike Dings, Jochem Rotteveel, Femke Dekkers, Ema Vanekova, Ingrid Simons, Carmen Schabracq, Jenetta de Konink, Tosja van Lieshout, Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis, Cedric ter Bals, Sabina Timmermans, Gam Bodenhausen, Rolina Nell, Koen Hauser, Emmy Bergsma, Ruud van Empel, Mattijs van de Kerkhof, Rainer Fetting en Karina Beumer.

***

 

 

 

 

 

 

 

 

“Turbulenzen”
Museum fur Druckkunst
Leipzig (D)

11.11.2022 – 29.01.2023
„Turbulenzen“ ziehen mit der 37. Leipziger Grafikbörse in das Museum für Druckkunst ein.
Please click here

*****

Art The Hague
Fokker Terminal, The Hague
Represented by Livingstone Gallery
Stand 28

05.10.2022 – 09.10.2022

Groupshow with Ingrid Simons, Wim Biewenga, Aaron van Erp,
Adriaan Rees, Jan Wattjes, Raquel Maulwurf, Caroline Hofman,
Ruri Matsumoto, Jeroen Henneman, Harry Markusse

 

***

“Druck Zeit
JETZT GERADE EBEN”
Groupshow
Vernissage 07.10.2022

Druckwerkstatt im Kulturwerk des BBK Berlin GmbH,
Berlin (D)

 

***

“Nightglow”
11.09.2022 – 02.10.2022
Solo exhibition
Jan van Hoof Galerie, ‘s-Hertogenbosch
Venissage Sunday September 11th, 14.00 – 1800 h.

“Momenteel toont Ingrid Simons in de solo expositie ‘NightGlow’ haar nieuwe olieverfschilderijen en haar keramische werk, ontstaan tijdens een werkperiode in Zuid-Portugal in het voorjaar van 2022; geïnspireerd door de kleuren van de nacht. Ze bestudeerde de nachtelijke hemel, de melkweg, de nachtgloed en de nebula.
Naast de olieverfschilderijen van de geabstraheerde nachtlandschappen zijn er ook keramische objecten ontstaan in samenwerking met lokale meesters, waaronder driedimensionale objecten en azulejos.

 

***

 

 

 

 

 

 

Op zondagmiddag 25 september a.s. om 3 uur zal Ingrid vertellen over haar wonderlijke ervaringen tijdens haar Portugese nachtwandelingen en hoe zij de vertaalslag maakt naar haar schilderijen en keramische objecten.

Op zondag 2 oktober van 14.00 tot 18.00 uur nodigen wij u graag uit voor de finissage van de tentoonstelling.
 

Please click here


***

Residency
Livingstone Projects Berlin (D)

I am happy to announce, that I am invited for a residency in the summer of 2022 at Livingstone Projects Berlin for research and
to paint a new collection of which a selection will be on show at Art the Hague (Livingstone Gallery).
As well as starting a project together with Ruri Matsumoto (DE/JPN)!
Experimenting with work on paper!
And working on a new lithography at Druckwerkstatt Bethanien, Berlin!

July-September 2022

 

Please click here

 

***

 INTERVIEW • INGRID SIMONS 
 
Deze week stellen we je in onze nieuwsbrief graag voor aan amuse-kunstenaar Ingrid Simons. We interviewden haar om een dieper inzicht te geven in haar werk en kunstenaarschap.
Haar landschappen zijn werelden op zich. Ze nemen je mee de diepte in en lijken niet uit verf, maar uit pure emoties vervaardigd te zijn. De verf lijkt op het eerste oog met veel expressie op het doek te zijn gebracht. Kijk je echter beter, dan is te zien met hoeveel precies en zorgvuldigheid ze de landschappen vanuit haar verbeelding en herinneringen reconstrueert.
We stelden vijf vragen aan Ingrid Simons over haar werk en haar kunstenaarschap.
Lees het hele interview op de website amuse.art⁠

Please click here

***

 

“Terug naar de toekomst”
Museum Nairac, Barneveld
13.05.2022 – 15.10.2022

Group exhibition with:
Wim Biewenga (NL), James Brown (USA/F/MEX), Theo Eissens (NL/D), Aaron van Erp (NL/PY), Daniele Galliano (IT), Albrecht Genin (D/THAI), Jeroen Henneman (NL/IT), Caroline Hofman (NL/D), Harry Markusse (NL), Ruri Matsumoto (J/D), Raquel Maulwurf (E/NL), Danaë Moons (NL), Cornelia Schleime (D/E), Manfred Schneider (D), Ingrid Simons (NL), Roger Wardin (D), Jan Wattjes (NL)
Curated by Jeroen Dijkstra

Please click here

and here

 

***

“Summer of Love”
Livingstone Gallery, The Hague
27.07.2022 – 28.08.2022
Groupshow with Daniele Galliano, Jolanda Meulendijks, Richard Bouwman, Man Schneider, Wim Biewenga, Ingrid Simons, Jürgen Brodwolf, Adriaan Rees, Berend Strik, Jannis Kounellis, Louise Bourgeois, Aaron van Erp, Caroline Hofman

Me & my collegues will be there on Sunday 31th of July (14.00-17.00 h.)

 

Please click here

 

***

 


Litografiska Tidaholm
8th International Lithographic Symposium

Litografiska Muséet
Tidaholm (SE)
23.07.2022 – 07.08.2022

***

“Blue Monday”
Kunstraum Bethanien
Groupshow
Summer 2022
Berlin (D)

***

 

Museu do Douro
Groupshow
5th Global Print 2022
Douro (Portugal)
01.08.2022 – 30.09.2022

***

“Darkness seduce me”
Solo exhibition
Livingstone Gallery, The Hague:
“New works inspired by the nocturnes of Jongkind, Turner and Van Gogh, partly made during her 2022 residency
at the Museum Van Gogh House in Zundert, the birth place of Vincent van Gogh.
We were also able to obtain a few paintings for this exhibition which were made during her first residency at the Van Gogh House in 2017.”

“Where Van Gogh chose deep ultramarine for his nocturnes, she (Ingrid Simons) chooses the much brighter cobalt blue. As if the full moon shines in a sultry summer night. Even in the dark tones her color palette radiates warmth and optimism.”
Ron Dirven, Director-Curator Vincent van GoghHuis

08.05.2022 – 10.07.2022

Vernissage: Sunday 8th of May
Finissage: 10th of July (I will be present)

Please click here

Link to Gallery Viewer

 

 

***

“Ressonânçias da Terra”
Solo exhibition
Galeria Municipal D. Dinis
Museu Municipal Prof. J. Vermelho
Fundação OBRAS
E
stremoz (Portugal)
14.05.2022 – 25.06.2022

Ingrid Simons é holandesa e pintora de paisagens, frequentou residências anuais, desde 2010, em Évora Monte e nesse período ela deixou de “interpretar” a natureza e passou a “experienciar” a natureza.
Atualmente pinta de maneira mais intuitiva e as suas paisagens tornam-se mais abstratas em forma e cor.
Ingrid também trabalha com cerâmica, em colaboração com os mestres ceramistas de Redondo, Xico Tarefa e Luís Rosado.
Uma exposição para admirar, onde o pincel e as tintas nos elevam às ressonâncias da terra!
#VivEstremo
Vernissage Saterday 14th of May, 16.00 h
Please click here

 

***

Residency
A.i.R. Fundação OBRAS
Portugal
9 week residency in Alentejo, Portugal
Spring/summer 2022
Photo by Rob Monaghan

 

***

KunstRAI 2022
13.04.2022 – 18.04.2022

My work will be presented at Amuse by Galerie Wilms
Stand #1

Please click here

 

***

 

 

residence midi location

Residency
A.i.R. Midi

France
Spring 2022

*****

 

 

“Small Odysseys”
Archaeological Museum of Thessaloniki
11.03.2022 – 05.05.2022
Vernissage 11.03.2022 
Curated by Marina Provatidou

Thessaloniki, Greece

***

“Spiegelen”
Museum Galerie (MuGa) Heerenveen

06.03.2022 – 10.04.2022
Duo exhibition with Hieke Luik
Curated by Age Hartsuiker
Vernissage: Sunday the 6th of March 2022

Please click here

Reviews on the exhibition:

* De aarde, niet het uitzicht, Dagblad van het Noorden, Eric Bos

* Beeldende abstractie bij Museum Galerie Heerenveen, Jurjen K. van der Hoek

 

***

“Nachtbloemen”
Open studio Van Gogh A.i.R.

Sunday 27th of February, 14.00-17.00 h
Landgoed De Moeren

 

***

Residency
Van Gogh A.i.R.
Landgoed De Moeren
Van Gogh Nationalpark, Zundert

February 2022

 

***

Residency
A.i.R. Renkum
Foundation Obras Holland

Renkum
Beginning of 2022

 

***

“Jan Cunen blijft thuis”
15.12.2021 – 16.01.2022
New paintings inspired by “Gezicht op Delfshaven”
by Johan Barthold Jongkind from the museum’s collection
Jongkindzaal, Museum Jan Cunen, Oss

Unfortunately the museum will be closed starting
December 19th due to the lockdown
Photo by Loek Blonk

 

***

 

MEANWHILE IN THE STUDIO

Meanwhile in the lithography studio we (Gertjan Forrer & me) are finishing up the second edition of Litho XXL, a project by Make Eindhoven and Het Nederlands Steendukmuseum.
This years selected participants:
Dieke Venema, Fiona Lutjenhuis en Lotte van Lieshout
November 2021 – March 202

 

***

“Small Odysseys”
an art project about “life journeys”
Project which promotes Greek and Dutch culture.
Small Odysseus aspires to create cultural bridges.
06.11.2021 – 12.12.2021
Groupshow Albert van Abbehuis, Eindhoven
Please click here

And soon on show in Thessaloninki, Greece

“Droomland”
Installation of 6 new toyoboprints (2021)
Photo by Peter Cox

 

***

Logo

ART THE HAGUE
29.09.2021 – 03.10.2021

My work will be represented by Livingstone Gallery (stand 28).
at Art the Hague 2021, Fokker Terminal, The Hague

Groupshow with Wim Biewinga, Aaron van Erp, Pius Fox, Daniele Galliano, Albert Genin, Jeroen Henneman, Ruri Matsumoto, Raquel Maulwurf, Ingrid Simons

Please click here

 

 

Van Spijk
Collectors Editions

A few remaining “Collectors editions” will be on show at Van Spijk Art Books, stand 27

Please click here

 

 

***

KUNSTRAI
08.09.2021 – 12.09.2021
My work will be represented by Jan van Hoof Galerie (stand 43)

at KunstRai 2021.

Please click here

***

 
Bienniale Le Latitudini dell’arte:
Netherlands and Italy
“Water and light”  
 
The Dutch edition of the Genoa Biennial in 2019 at Palazzo Ducale,
Genoa, Italy
Pulchri Studio, The Hague
10.07.2021 – 01.08.2021  
 
The exhibition will be inaugurated on Saterday 10 th of July 2021 in the presence of: Virginia Monteverde, curator, Giorgio Novello, Ambassador of Italy to The Netherlands, Paolo Cordone, director of the Italian Cultural Institute in Amsterdam and Marieta Reijerkerk, chairman of Pulchri Studio.
Representation by Livingstone Gallery

Please click here for more information

***


I am very happy to announce the great news that Mondriaan Fonds
will be supporting my upcoming projects.

Thank you so much Mondriaan Fonds for the trust and support.
It is very much appreciated!

Please click for Mondriaan Fonds

 

***

BACK TO THE FUTURE – 30 YEARS LIVINGSTONE

Livingstone Gallery, The Hague
                                        17.07.2021 – 04.09.2021                                         
 
Jannis Kounellis, Mark Brusse, Arnulf Rainer, Jan Dibbets, Raquel Maulwurf, Ruri Matsumoto, Albrecht Genin, Jürgen Brodwolf, James Brown, Robert Rauschenberg, Theo Eissens, Ad Gerritsen, Klaas Gubbels, Wim Biewenga, Aaron van Erp, Man Schneider, Ingrid Simons, Jeroen Henneman, Roger Wardin, Louise Bourgeois, Richard Bouwman, Jolanda Meulendijks, Erik Mattijssen
 

 

***

Research Project:

“Terug naar de bossen van toen”
Spring & summer 2021

After 10 years of residencies in other countries I will start an in-depth research project and residency focussing on my birthground on May 1st.
During the Covid19 pandemic all international residencies were and are cancelled. Therefore I started exploring my homeground anew by making long walks, which arose the idea to go “back to the forests of the past”. My aim is to compose a new thematic collection of south-east Brabant in paintings and graphic work, inspired by the landscapes of my youth and my direct surroundings. What would be the influence of the “typical” light of Brabant and what would be her influence on my work? 

The beautiful title is from the same titled article by Anneke van Wolfswinkel on my work in Eindhovens Dagblad (2014). 

I am happy to announce, that she has confirmed to write an article about this project too.

I am very grateful with the support of Cultuur Eindhoven


Please click here

and

Stichting Constant van Renesse Fonds 
Please click here

UPDATE
The resulting works will be presented at MUGA Heerenveen (06.03-10.04.2022) and Albert van Abbehuis, Eindhoven in the beginning of 2023!

***

“end of season”
Jan van Hoof Galerie, ‘s-Hertogenbosch
 28.05.2021 – 27.06.2021

Groupshow of the artists, who were selected for the KunstRAI presentation
2020-2021 are now showing their work at home at Jan van Hoof Galerie!

Please contact the gallery to make an appointment
in accordance with RIVM regulations
Please click here

***


Thursday the 3th of June 2021 I was invited by Museum Jan Cunen in Oss to contribute to the online opening by making a vlog about my favourite painting by “Gezicht op Delfshaven te Rotterdam” by   
Barthold Jongkind from the collection of the museum.
                                                                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please click here to watch

***

“Conversing with nature”

 Higashikawa Art Excha International groupshow with:
小島敏男 / Toshio Kojima, 後藤章子 / Akiko Goto, 斎藤玄輔 / Gensuke Saito, 藤井⿓徳 / Tatsunori Fujii, 濱田富貴 / Fuki Hamada, 久野志乃 / Shino Hisano, 谷口顕一郎 / Ken’ichiro Taniguchi, 小林俊哉 / Toshiya Kobayashi, サビネ・モール/ Sabine Mohr, マドリン・ディーツ / Madeleine Dietz, ロルフ・ベルクマイヤー / Rolf Bergmeier, オーレ・ヘンリック・ハーゲン / Ole Henrik Hagen, レグラ・マリア・ミューラー / Regula Maria Muller,
イングリッド・シモンズ / Ingrid Simons,
スザンナ・ニーデラー / Susanna Niederer, ヨヘン・レンぺルト / Jochen Lempert, ジェリー・カミタキ / Jerry Kamitaki

24.04.2021 – 23.05.2021

*****

“Braba_Arte_Femina,
De kleur van 13 vrouwen”
Groupshow
Kunstruimte de Melkfabriek, ‘s-Hertogenbosch
28.05.2021 – 27.06.2021
(Photo by Leonie van Santvoort)
****

“Bring it back to the future, remember it from the past”
30 years Livingstone Gallery 
                                                                             
Groupshow with Jannis Kounellis, Louise Bourgeois, Mark Brusse, Arnulf Rainer, Jan Dibbets, Raquel Maulwurf, Ruri Matsumoto, Albrecht Genin, Jürgen Brodwolf, James Brown, Robert Rauschenberg, Theo Eissens, Ad Gerritsen, Klaas Gubbels, Wim Biewenga, Aaron van Erp, Man Schneider, Ingrid Simons,
Jeroen Henneman, Roger Wardin
                                                                                                 

28.02.2021 – 25.04.2021

Please click here
Photo : Peter Cox

***

Research Trajectory

“RESSONANCIA DA TERRA”
15.10.2020 – 15.04.2021

The past 6 months I have been working on a new collection of oil paintings for the research project
“Ressonância da Terra” inspired by minha Alentejo (Portugal), due to the cancellation of the residency at Fundacao Obras and the solo exhibition at Museu Municipal Prof. J. Vermelho in Estremoz in Portugal in 2020.

This new collection will be on show at the future solo exhibition at Galeria Municipal D. Dinis, Museu Municipal Prof. J. Vermelho
in Estremoz (P) in the spring of 2022
(postponed from spring 2020 and 2021).

Made possible by the great support of a project investment by
Mondriaan Fonds       

***

PORTUGAL PORTAL

A beautiful article about my work and my special connection with Portugal on Portugal Portal, written by Ton Haak.

Please click here

***

 

“NO MOON IN BERLIN”

SOLO exhibition
The Berlin Collection painted during my 3 month residency at Livingstone Projects Berlin (2020)will be on show at Livingstone Gallery, The Hague
29.11.2020 – 20.02.2021

PRIVATE VIEWING ROOM
If you are interested to view a painting “in real life”, please contact the gallery for an appointment in the Private Viewing Room

Please click here 

***

 

“Ressonância da Terra”

SOLO exhibition at Galeria Municipal D. Dinis, Museu Municipal Prof. Joaquim Vermelho, Estremoz (Portugal)
Celebrating my 10th residency anniversary at Fundacao Obras in Alentejo &
I feel honoured to share, that this will be my 7th solo museum presentation in Portugal
Originally planned for May & June 2020 & May & June 2021
POSTPONED to spring 2022
Made possible with the support of Mondriaan Fonds, Amsterdam


 

My 10 year Obras & Portugal jubilee overview
Please click

***

PROJECT GRANT FOR ARTISTS

Thank you so much Mondriaan Fonds
for the support and investment in my work in these challenging times by awarding a Project Grant for Artists (2020 – 2021).

I am filled with extra energy to realize the project and solo show “Ressonância da Terra”.
A digital residency in cooperation with Fundação Obras (Portugal), during which I will create a new collection and research as was planned during the planned and postponed residency of 2020.
During this period I will prepare for my solo exhibition in spring 2021 (also originally planned for spring 2020) at Galeria Municipal D. Dinis, Museu Municipal Prof. Joaquim Vermelho in Estremoz (Portugal) celebrating my 10 year jubilee of working in and being inspired by the intriguing Alentejo area.

Please click here

 

 

***

 

 AWARDED BRILL FELLOWSHIP
LEIDEN UNIVERSITY

I am very proud to announce that I was awarded the
Brill Fellowship at Scaliger Institute
as independent researcher & artist (2020-2021)
for my research “Contrasting scapes, now and before.
A Painters’ Lithography Project”
at Leiden University.

As the first artist ever!

 

Please click here to visit the announcement of Scaliger Institute research fellowship winners