Statement – Dutch

ARTIST STATEMENT

 

“Niets is meer abstract dan werkelijkheid”
(Morandi)

Ik ben geïnteresseerd in het deconstrueren van het landschap en de wederopbouw van een nieuwe, ruwe en fysieke realiteit van mijn persoonlijke ervaring. Dit proces is mijn bijdrage aan de historische traditie van het landschap schilderen. Het is voor mij belangrijk om deze traditie te continueren, omdat ik geloof in het potentieel onze menselijke natuur te begrijpen door middel van het onderzoek van onze relatie met onze omgeving. Ik doe dit door middel van schilderen.

Voor mij is het maken van het schilderij zeer fysiek, een zoektocht om een middenweg te vinden tussen het beeldhouwen met de verf en het oplossen van verflagen, tussen het opbouwen en afbreken van opkomende structuren en patronen uit die ontbinding.

De “landschappen”, die hieruit ontstaan refereren niet aan de natuur zoals deze bestaat, niet naar foto’s of beelden, ze zijn op zichzelf staande expressieve ruimten, die alleen bestaan door de fysieke daad van het schilderen.

De vertaalslag van persoonlijke emoties in combinatie met de directe en intensieve waarneming zie ik als een vernieuwing en voortzetting van de Nederlandse traditie in olieverf.

Ingrid Simons
2018

 

 

ARTIST STATEMENT

Grafiek

Hoewel mijn olieverfschilderijen prioriteit hebben, maak ik grafiek (zeefdruk, litho’s en toyobo prints) en beschilder ik zelf ontworpen keramische objecten (azulejos en vazen).

In de grafiek is de opbouw van het beeld een trager proces, dat tot een bepaalde hoogte gepland moet worden, bijvoorbeeld in verband met het maken van de films ter voorbereiding en de (wachttijden van) technische handelingen. Deze beeldopbouw, die sterk afwijkt van mijn

directe, fysieke manier van schilderen, geeft een verrijking en verbreding in mijn werk. Deze wisselwerking versterkt beide facetten in mijn werk. Op dit moment werk ik het meeste in de techniek van het zeefdrukken. In deze techniek bewerk ik mijn originele foto’s en vertaal deze in sferische, beladen beelden. Ze worden gedeconstrueerd door het maken van verschillende films, één per drukgang/kleur. Daarna bouw ik deze beelden tijdens het drukken van de meerdere drukgangen weer op. Door het drukken met zilverinkten kan ik, op een andere wijze als bij het schilderen, spelen met abstractie. Het wisselende zichtpunt van de beschouwer verandert een in zilverinkt gedrukt vlak, van een plastisch naar een plat vlak. Hierdoor opent het beeld haar interpretatie en veroorzaakt vervreemding. Zoals in een schilderij moet de beschouwer verleid worden het beeld in te gaan, rond te dwalen en moet het “enkel de afbeelding” overstijgen.
Een andere specialiteit is de lithografie, waarin ik experimenteer met nieuwe, fotografische technieken, waarbij ik de foto bewerk op de steen, alsook de typerende krijttekeningen en tusche schilderingen, op klein tot groot formaat. Deze prenten druk ik, ook de andere technieken bij Grafisch Atelier Daglicht in Eindhoven, waar ik ook als kunstenaar-ondersteuner werkzaam ben.
Tevens werk ik in de techniek van de ‘verloren steen’, waarbij ik een vol beeld teken of schilder, deze in één kleur druk, waarna ik in de pers, delen van de steen verwijder of opnieuw schilder, waarna de steen in een tweede drukgang, een nieuwe kleur, gedrukt wordt. Dit kan enkel op een zeer gespecialiseerde pers gedrukt worden. Voor deze techniek werk ik samen  met twee meesters in de lithografie samen bij het Nederlands Steendrukmuseum en de Druckwerkstatt BBK in Berlijn.
De fotopolymeer (toyobo) techniek gebruik ik in mijn werk voor de vertaling van mijn foto’s, die een sterke autonome waarde hebben.
Mijn grafiek beïnvloedt en ontwikkelt tegelijkertijd ook het schilderen. Het werken in bovengenoemde technieken in combinatie met het maken van mijn olieverfschilderijen biedt voor mijn werk zeer zeker een meerwaarde. Er zijn sinds jaren verschillende afzonderlijke circuits ontstaan waar ik deze werken toon. Op dit moment wil ik deze verschillende disciplines meer in context met elkaar tonen.

Ingrid Simons
2017

 

ARTIST STATEMENT

Keramiek

Hoewel mijn olieverfschilderijen prioriteit hebben, beschilder ik zelf ontworpen keramische objecten (azulejos (keramische tegels)  en vazen) en maak ik grafiek (litho’s, zeefdruk en toyobo’s).

De connectie tussen keramiek en schilderen in mijn werk is de fysieke daad waarmee het werk ontstaat. Het werken met materie, het afbreken en opbouwen, is mij bekend vanuit het schilderen.
Het werken met keramische vormen voegt een driedimensionaal segment toe in mijn werk. Ik ben nieuwsgierig naar dit aandeel. De ronde vorm van “de vaas” beïnvloedt hoe je de schildering waarneemt en delen verdwijnen uit het zicht. Het vloeien van de verf, waar ik veel gebruik van maak in mijn schilderijen, moet op een andere manier ingezet worden. Het pasteuze gebruik van de olieverf in mijn schilderijen, het tastbare, vertaal ik sinds kort bij keramiek in het schilderen met klei. De werking van de glans van het glazuur, waardoor je bij wisseling van de positie van de beschouwer, een veranderend (soms gedeeltelijk) beeld krijgt van het geschilderde is een interessant nieuw gegeven. Zoals bij overbelichting in mijn geschilderde bospaden verdwijnen details en ontstaan er geabstraheerde vormen. Dit gebeurt hier ook, maar nu schilder ik het gehele bospad en ontstaat het verdwijnen onder invloed van het glanzen van het glazuur. Dit refereert tevens aan het gebruik van zilverinkten tijdens het maken van mijn zeefdruk prenten. Dit alles beïnvloedt elkaar en ontwikkelt tegelijkertijd ook het schilderen. Het werken in bovengenoemde technieken in combinatie met het maken van mijn olieverfschilderijen biedt voor mijn werk zeer zeker een meerwaarde.
Er is een visueel en inhoudelijk verschil tussen mijn Nederlandse en Portugese keramische werken.

Mijn Nederlandse keramiek wordt gegoten. De vazen in zelf ontworpen mallen en ook de verf is voorgemengd in de fabriek : alles is strakker afgewerkt en afgestemd. Mijn keramische werk in Portugal is tevens handgemaakt, maar de azulejos worden gerold uit dikke stroken klei, en de vazen worden door de meester in de keramiek gedraaid, naar aanleiding van een schets van mijn hand. De verf wordt ter plekke gemengd, en varieert per menging.
Er zijn sinds jaren verschillende afzonderlijke circuits ontstaan waar ik deze werken toon. Op dit moment wil ik deze verschillende disciplines meer in context met elkaar tonen, met de nadruk op mijn schilderijen. De laatste paar jaar ben ik begonnen om bijvoorbeeld de keramiek als driedimensionale objecten in combinatie met de schilderijen te tonen.

Ingrid Simons
2017

 

ARTIST STATEMENT

Korte Films


In 2013 ben ik, tijdens een werkperiode in Portugal, vrij intuïtief begonnen met het maken van zeer korte, rauwe films (1 minuut/5 minuten), om verstilde (natuur)momenten vast te leggen en te isoleren. Abstracte structuren, die een “still” lijken te zijn, maar die vaak door de wind verschillende structuren aannemen, om daarna weer terug te keren naar abstracte resonanties. Ze gaan over vergankelijkheid, tijd of tijdloosheid, verstilling, de abstrahering van realistische vormen in de natuur en de herschikking hiervan ; elk tijdselement lijkt een ander  abstract schilderij in de natuur. Ze worden getoond in een “oneindige” loop. Zoals de korte film “Windflowers” in opdracht van de Sikkens Foundation voor The One Minutes Foundation (Amsterdam, 2013, serie “Color”). Deze “One Minute” is geselecteerd voor verscheidene presentaties, onder andere : PowerStation of Art-Shanghai,  The One Minutes on tour, Shanghai (China), Córdoba International Film-Minute Festival (AR), Bonnefantenmuseum, Maastricht (NL), deBuren, Brussels (BE), Dortmunder U (DE), Drents Museum/CBK Assen (NL), Museum de Fundatie, Zwolle (NL), Museum De Pont, Tilburg (NL), SCHUNCK*, Heerlen (NL).

“Windflowers (Please click here to view)

Ingrid Simons
2017

 

Laat een reactie achter